vers vlees voeding voor hond, kat, reptiel, fret en roofvogel vers vlees voeding voor hond, kat, reptiel, fret en roofvogel
BARF

De BARF (Biologically Appropriate Raw Food) methode houdt in dat het menu voor de hond of kat zelf samengesteld wordt. Onderdelen van een BARF dieet zijn: 

Vleesbot
Ongeveer 50% van het samengestelde menu hoort uit vleesbot te bestaan. Vleesbot is een belangrijke bron van calcium en fosfor in het menu. Vleesbot kan van allerlei diersoorten gebruikt worden. Wel is het belangrijk dat er op de hardheid van het bot gelet wordt.
Niet alle vleesbotten bevatten dezelfde verhouding vlees en bot, de ideale verhouding tussen vlees en bot is 1:1. Deze verhouding is belangrijk omdat bot veel calcium bevat en vlees veel fosfor, calcium en fosfor moeten in een bepaalde verhouding (1:1 – 1:2) aanwezig zijn in het dieet om goed opgenomen te worden. Wanneer een bot weinig spiervlees bevat dient dit dus te worden aangevuld met extra spiervlees. Daarnaast zit in hard bot meer calcium dan in zacht bot. Het is belangrijk dat er goed gelet wordt op de ontlasting van de hond of kat, wanneer deze te hard is wijst dit vaak op teveel of te hard vleesbot in het menu. Vleesbotten mogen nooit gebakken, gekookt of verhit worden omdat de botten dan kunnen gaan splinteren, wat gevaarlijk kan zijn bij consumptie door het dier. 

Orgaanvlees
Een gebalanceerd menu bevat ongeveer 15% orgaanvlees. Het is belangrijk dat er gevarieerd wordt met verschillende organen zoals; hart, pens, niertjes, long en lever. Deze organen variëren in aminozuurprofielen en vitamines en mineralen. Lever is bijvoorbeeld een belangrijke bron van vitamine A, mede hierom adviseren we om lever te voeren maar niet meer dan 5%. Vitamine A (en D, E en K) zijn vet oplosbaar en kunnen dus over gedoseerd worden. Ook heeft lever een laxerend effect. Wanneer de hond of kat te dunne ontlasting heeft wijst dit vaak op een te hoog percentage orgaanvlees in het menu. 

Spiervlees

Spiervlees is een belangrijke bron van aminozuren, zink en vitamine B12. Er wordt geadviseerd om ongeveer 30% spiervlees te voeren. Dit percentage is erg afhankelijk van de hoeveelheid spiervlees op de vleesbotten die gevoerd worden. 

Overig
Tot slot kan het menu worden aangevuld met zaden, groente, fruit, eieren en oliën. Deze toevoegingen kunnen zorgen voor extra vitamines, mineralen, vezels en vetzuren. Indien er niet minimaal een keer per week vis wordt gevoerd dient dat bijvoorbeeld gecompenseerd te worden met visolie.

Soorten vlees

Het is niet alleen belangrijk om te variëren met spiervlees, vleesbot, orgaanvlees en overige producten maar ook om te variëren met eiwitbronnen.

NRV Methode

Een andere voermethode is de NRV methode (Natuurlijk Rauw Voeding). Bij het voeren volgens deze methode worden hoofdzakelijk hele prooidieren gevoerd. Prooidieren die gevoerd worden zijn: vis (makreel, haring, sardine etc.), eendagskuikens, muizen, kwartels, duiven, cavia’s, konijnen en kippen. Ook bij deze voermethode is variatie belangrijk.

Hygiëne

Rauwe voeders en prooidieren bevatten van nature verschillende bacteriën. Voor gezonde dieren zijn deze bacteriën niet ziekmakend. Voor mensen, vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand, kunnen deze bacteriën mogelijk wel tot problemen leiden. Het is daarom belangrijk dat er op de juiste manier met rauw vlees producten omgegaan wordt. 


Laatst bekeken producten


| Meer

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.